Архив на публикациите в блога
Популярни етикети (тагове)

Хургада - обикновена почивка или връщане векове във времето назад?

Всеки от нас търси различна дестинация, която да отговори на изискванията му за почивка. Някои търсят лазурни чисти брегове, други туристически атракции, трети искат да се потопят в историята. „Земята на фараоните“ – Египет, е държава, която съчетава всички тези неща в едно!

Избрах за своята почивка Хургада - курортен град в Египет, който от малко рибарско селище в миналото, се е превърнал в един от най-добрите курорти, благодарение на своите чисти брегове и рифове. Тук никога не можеш да скучаеш - целогодишно слънцето сияе над безкрайните плажове на фона на пустинните планини. Тук хората знаят, че никога няма да имаш възможност да създадеш първо впечатление повторно и затова те обгръщат с внимание от първата секунда.

Настаних се в хотел и избрах допълните екскурзии, на които исках да отида.
Една от тях беше Кайро. Бях ходила там като малка и все още бях пленена от величието на пирамидите в Гиза... изправяш се пред тях и изведнъж осъзнаваш колко мощ и енергия е събрана тук! Посетиш ли това велико място си поразен от факта, че това е един от първите центрове, в които се е зародила цивилизацията. Митовете и мистериите за тези земи те запленяват и ти се превръщаш в техен улисан слушател с една едничка цел - да научиш още някой любопитен факт за мощта на тази държава.

Екскурзията до Кайро беше планирана за първия ден от почивката. Живописната столица се намира в сърцето на страната. Първата спирка от програмата е Националния музей, където е съхранена цялата гробница на Тутанкамон, както и златната маска на фарона, мистериозно загубил живота си толкова млад... Изправяйки се пред нея имаш чувството, че очите му са истински и се взират в душата ти, сякаш искат да разберат всичко за теб, така както ти искаш да разбереш всичко за него... маската е толкова изящна, цветовете са запазили своята яркост непокътнати от вековете. Сякаш времето е спряло, ти се връщаш там, векове назад и съзнанието ти започва да визуализира историята за това какво е било и какво точно се е случило.

Екскурзията продължава към фабриката за папируси, откъдето си купих няколко такива, които сега са поставени в рамки в къщи и така, сякаш част от тази мистерия живее и в моя дом. Направиха специален папирус с моето име, значението му и изписването му на древноегипетски.

Следваха пирамидите в Гиза и Сфинкса. Нямах търпение да ги зърна още веднъж... Дали се бяха променили от последния път? На пръв поглед си задаваш глупав въпрос, но някак съзнанието ти не може да разбере как всичко това стои толкова покорно там и чака поредния турист за снимка. Във въздуха витае мистичност, будеща в теб преклонение... Наистина ли е възможно тези огромни каменни блокове да са подредени по този начин, очертавайки тайни коридори в сърцевината си, от човешка ръка? Какви хора са живели тогава? Как са успели да създадат всичко това? Как? Седях безмълвно изправена там и всички тези въпроси като яростна въртележка се въртяха в главата ми...

Завърнахме се в Хургада, беше ред на кулинарните майсторски изпълнения. Както казват египтяните - яж, за да не те изяде пустинята! Такава опасност там няма. Единствената опасност, която се крие зад всичките вкусни неща, които ти се предлагат, е допълнителните килограми върху фигурата ти.

Следващия ден беше посветен на морската шир. Червено море с удоволствие ще разкрие пред теб своята богата флора и фауна. Потеглихме с луксозна яхта към кораловите рифове излегнали се на палубата, с освежителна напитка в ръка, не усетихме колко бързо пристигнахме. Инструктори ни дадоха екипировка и шнорхели и се подготвихме за незабравимо изживяване под водата. Имах чувството, че съм попаднала в научно-популярен филм с най-добро качество... Всичко беше в пъти по–красиво, отколкото си го представях.... Ярките цветове на коралите и рибките те заобикалят и изведнъж ти се иска да станеш част от тази красота, започваш да вярваш в русалките и тайно по детски да им завиждаш, че могат всеки ден да се докосват до тази изящна красота.

Качихме се отново на яхтата и отново се отправихме на плаване. Когато пристигнахме, се оказа, че ни чака райско островче. Посрещнаха ни с ледени коктейли и приятна атмосфера. Изведнъж ти се приисква ти да притежаваш този остров и да живееш безгрижно на него всеки ден.

Няма как да посетиш Египет и да не отделиш време за екскурзия до прочутия Луксор - древната столица на египетските фараони. За да се стигне до там, трябва да се пресечеш Нил. Нил не е просто река, а велика река, на която се дължи зараждането на цивилизацията, такава, каквато я познаваме днес. Посетихме храмовия комплекс Карнак, храма на царицата Хатшетсуп - едиснтвената жена фараон, долината на Фараоните и изключителните гробници, колосите на Мемнон, алеята на сфинксовете. Всичко това те омайва със своята величественост и история. Разказвали са ми за статуята на скарабея - символ на новото начало, надеждата и късмета. Казват, че ако си пожелаеш нещо достатъчно силно и я обиколиш 7 пъти, желанието ти ще се сбъдне. Е, направих го! Но няма да ви споделя желанието си, защото съм суеверна и се надявам то наистина да се сбъдне.

Следващите дни се насладих на прекрасното слънце и чистите плажове, невероятната вода на морето, прекрасната храна и с лека носталгия, че отново трябва да се върна в „нашия свят“ напуснах това свещено за мен място. Но съм сигурна, че когато отида отново там, Египет ще бъде готов да ме омае със своята мистерия отново.